|

Monday, March 8, 2010

Beleggerscompetitie 2010 - Trackers

Editie 2010 van de Beleggerscompetitie mag dan al een tijdje bezig zijn, het vormt desalniettemin een interessant onderwerp voor mijn eerste Nederlandstalige post op deze blog. Het zal menig deelnemer al opgevallen zijn dat de samenstelling van je portefeuille zich ook dit jaar niet beperkt tot enkel aandelen. Nee, ook de zogenaamde "Trackers" kunnen naar hartelust virtueel worden verhandeld. Maar wat zijn die Trackers nu precies?

Trackers of ETF's (Exchange Traded Funds) zijn letterlijk "volgers", wat zoveel betekent als dat je door middel van één beleggingsinstrument een volledige markt, sector of andere index kunt volgen. Als je bijvoorbeeld graag in ieder onderdeel van de Bel-20 zou willen beleggen via aandelen, zou dat al gauw een serieuze slok op de borrel kosten. Via de Bel-20 Master Unit (verhandeld op Euronext Brussel) kun je echter een representatief (maar klein) stukje van de Bel-20 kopen. Minder transactiekosten en relatief makkelijke verhandeling zijn eveneens pluspunten.

Het wordt meteen duidelijk dat deze instrumenten talloze perspectieven openen; zo kun je er ook voor kiezen om een bepaalde sector in het buitenland te volgen via een Tracker. Gespreid beleggen in de chemie- of de grondstoffensector wordt zo wel heel eenvoudig.

Voorts zijn er Trackers in geuren en kleuren, voor elk wat wils. De benamingen zijn echter niet altijd even duidelijk, zodat wat opzoekwerk vaak nodig zal zijn. Hiervoor kun je altijd terecht op de site van NYSE Euronext. Voor wie nog graag wat meer leest over Trackers, raad ik volgende PDF aan "Trackers - Direct beleggen in een index".

(This post deals with a Belgian Investing Competition and is therefore internationally irrelevant)

0 reacties:

Post a Comment